Promovohet automjeti ajror pa pilot “Shahed”

Publikuar në Shk. 4, 2019, 3:38 a.m.

Automjeti ajror pa pilot me prodhim në Iran, i quajtur “Shahed” i cili është një kopje e automjetit ajror pa pilot të modelit RQ-170 të SHBA-së, u shfaq për herë të parë në Panairin e Sukseseve të Mbrojtjes të Republikës Islamike të Iranit.

Automjeti ajror pa pilot me prodhim në Iran, i quajtur “Shahed”, i pajisur me raketën "Sadid-1”dhe i cili është një kopje e automjetit ajror pa pilot të modelit RQ-170 të SHBA-së, u shfaq për herë të parë në Panairin e Sukseseve të Mbrojtjes të Republikës Islamike të Iranit.

Ky automjet ajror pa pilot i ngarkuar me bombë, është i aftë të mbajë katër bomba të drejtuara për shkak të manovrimit të tij të lartë dhe aftësisë së tij për të ikur nga radari.

Amerika e kishte vendosur automjetin ajror pa pilot të modelit RQ-170 në territorin e Iranit nëpërmjet Nakhchivan, dhe atë e kishin zbritur Forcat Ajrore të i Iranit.

Amerika në fillim e kishte refuzuar uljen e automjetit ajror pa pilot. Irani ua kishte treguar atë gazetarëve në një konferencë për shtyp.

Garda Revolucionare e Iranit kishte njoftuar se droni i nisur nga Nakhchivan, ishte drejtuar në objektin bërthamor Natanz, dhe se ishte zbritur pasi ishte afruar 40 km.  Ishte thënë se modeli amerikan RQ-170 i dërguar në territorin e Iranit, ishte pa municione dhe ishte dërguar për qëllime eksplorimi.

Irani kishte njoftuar se pas uljes së dronit të modelit RQ-170 të Amerikës, e kishte kopjuar atë pas rreth 5 vitesh dhe se do të bënin prodhim masiv.Burimi : Tasnim News Agency