Irani është ndër 10 vendet më të larta në aspektin e rritjes shkencore

Publikuar në Shk. 1, 2019, 11:05 p.m.

Sekretari i Këshillit të Lartë të Revolucionit Kulturor ka theksuar ndërsa Irani përbën vetëm një për qind të popullsisë së botës, përbën rreth 2% të prodhimit të shkencës botërore dhe në drejtim të rritjes shkencore, ai është në mesin e 10-të vendeve më larta në botë.

Sejjid Said Riza Ameli, në mëngjes të së martës në Konferencën Ndërkombëtare mbi "Kapaciteti i Revolucionit Islamik, Efikasiteti dhe Procesverbali i Republikës Islamike të Iranit, ka thënë:

" Revolucioni Islamik i Iranit ishte një revolucion i madh që mundi të ndryshojë kapacitetin shkencor të vendit dhe rritjen e vetëbesimit dhe aftësive shkencore ".

Zyrtari tha se 98% e prodhimit shkencor të Universitetit të Teheranit dhe 95% të prodhimit shkencor të Universitetit Sharif i Teknologjisë datojnë në kohën e Revolucionit Islamik.

Ai shtoi se "Para revolucionit universitetet e vendit kanë pasur 4.000 profesorë, por tani numri i profesorëve të universitetit arrin në 90,000. Ne duhet të forcojmë tregun e punës në Iran në mënyrë që të shfrytëzojmë plotësisht kapacitetet e burimeve njerëzore. "

Sekretari i Këshillit të Lartë të Revolucionit Kulturor, tha se sot, ka një kapacitet të madh të figurave të famshme të Iranit në shumë pjesë të botës, të cilët janë kapacitetet njerëzore e Revolucionit Islamik. Për shembull, Irani renditet i pari në matematikë dhe fizikë, i treti në botë në kimi dhe astronomi, dhe i katërti në botë në Olimpiadën Kompjuterike.Burimi : IRNA