Arrestohet në SHBA për akuza të paspecifikuara gazetarja e Press TV, Marzieh Hashemi

Publikuar në Jan. 17, 2019, 12:41 a.m.

Marzieh Hashemi, një gazetare e cila punon për rrjetin televiziv të lajmeve Press TV të Iranit në gjuhën angleze, është arrestuar dhe burgosur në Shtetet e Bashkuara për arsye të paspecifikuara.

Familja dhe miqtë e saj thanë se Hashemi, e lindur në Amerikë, më e famshme për ankorimin e programeve të lajmeve dhe prezantimin e shfaqjeve për Press TV, u arrestua  të dielën, pasi mbërriti në Aeroportin Ndërkombëtar të St Louis Lambert.

Press TV ka mësuar se ajo u transferua nga FBI në një institucion paraburgimi në Uashington. Zyrtarët amerikanë deri më tani kanë refuzuar të japin ndonjë arsye për kapjen e saj.

The Associated Press (AP) tha se FBI nuk iu është përgjigjur thirrjes së tyre të bërë të mërkurën mbrëma. AP shtoi se byroja nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese me shkrim.

Hashemi, e lindur si Melanie Franklin, kishte ardhur në SHBA për të vizituar vëllain e saj të sëmurë dhe anëtarët e tjerë të familjes.

Të afërmit e saj nuk ishin në gjendje ta kontaktojnë atë, dhe asaj iu lejua të kontaktoj vajzën e saj vetëm dy ditë pas arrestimit të saj.

PressTV-Press TV nxjerr deklaratën mbi ndalimin e ankorimit në SHBA

Rrjeti iranian i lajmeve televizive publikon një deklaratë për situatën e gazetarës së saj, Marzieh Hashemi, e cila po mbahet në një qendër amerikane të paraburgimit.

Keqtrajtimi në burgun amerikan

Hashemi, e cili ka jetuar në Iran për vite me rradhë dhe është një konvertuese muslimane, i ka treguar vajzës së saj se ajo është është prangosur dhe po trajtohet si një kriminele.

Gazetari gjithashtu tha se asaj ia larguan me forcë hixhabin e saj dhe u fotografua pa shaminë e saj pas mbërritjes në burg.

Hashemi ka qenë e lejuar të vesh vetëm një blluzë dhe tani është duke përdorur një tjetër për të mbuluar kokën e saj.

Për më tepër, asaj si ushqim i është ofruar vetëm mishi i derrit, i cili është i ndaluar sipas ligjit islam dhe asaj iu ndalua buka dhe çdo ushqim tjetër hallall, pasi ajo refuzoi të konsumoj mishin.

Hashemi i tha vajzës së saj se i vetmi ushqim që ajo kishte pasur gjatë dy ditëve të fundit ka qenë një pako me keksa.

Anëtarët e familjes së Hashemit dhe aktivistët e medias kanë nisur një fushatë të mediave sociale me hashtagët #FreeMarziehHashemi dhe # Pray4MarziehHashemi, në mbështetje të gazetarës së arrestuar.

Aktivistët bashkohen në mbështetje të Marzieh

Ndërkohë, aktivistët kanë nisur një fushatë për të nxitur Grupin Punues të Kombeve të Bashkuara për Paraburgime Arbitrare, që të kërkojnë ndërhyrjen e tyre të menjëhershme në rastin e gazetarës së arrestuar.

Komisioni Islamik i të Drejtave të Njeriut (IHRC) tha se tashmë i kishte shkruar raportuesit të OKB-së mbi Paraburgimin Arbitrar në lidhje me burgosjen e znj. Hashemi.Burimi : Press Tv