Irani dhe Turqia gëzojnë lidhje strategjike

Publikuar në Dhj. 29, 2018, 10:20 p.m.

Një autor dhe profesor në universitet turk përshkroi marrëdhëniet e ngushta të Ankarasë me Teheranin, si hapin më strategjik të Turqisë ndaj sigurimit të stabilitetit të Botës Islame.

Duke folur në një simpozium me temen  'Eleganca, Ekonomia, Dituria dhe Politika në ditëlindjen e 1000-të të Khwaja Nizam al-Mulk ", e cila u mbajt për të shqyrtuar dimensionet e ndryshme të jetës së Kancelarit Selxhukë të Sulltanëve në Universitetin e Saba al-Din Zaim në Stamboll, Youssef Kaplan vuri në dukje trashëgiminë politike të shekujve dhe se për kohën e tashme tha se marrëdhënia e ngushtë midis Turqisë dhe Iranit janë një nga hapat më të rëndësishëm strategjikë të Ankarasë  ndaj stabilitetit të Botës  Islame.

Ai tha se Turqia nuk e lejoi Iranin të binte në krahët e vendeve perëndimore; nëse Irani ka ndonjë problem, Bota Islame do të tronditej.

Youssef Kaplan duke theksuar se "nuk kemi pasur tensione fetare në shoqëritë islame ', duke shtuar," Tensionet, ne jemi dëshmitarë, nuk ishin politike dhe në qoftë se ju doni të shihni pasojat e tensioneve fetare, ju duhet të shikoni luftërat afatgjata të evropianëve, nga të cilat më shumë se një e treta e popullsisë u zhdukën gjatë vrasjeve.'Burimi : IRNA